Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Vorige week bespraken we in ons blog welke gedragsregels er binnen de NVM zijn over het voeren van onderhandelingen. Een aanvullend onderwerp dat daar zeker niet bij mag ontbreken is het Digitale Biedlogboek. Het Biedlogboek wordt sinds 1 januari 2023 verplicht gebruikt door alle NVM-Makelaars bij verkoop van een woning en heeft als doel, de transparantie van het onderhandelingsproces te vergroten. In dit blog vertellen we je er alles over. Wat is het, waarom is het er, hoe werkt het en wat zijn de voordelen van het Biedlogboek?
Het Biedlogboek is een digitaal geanonimiseerd overzicht van alle biedingen die op een woning zijn gedaan. In aanvulling op de NVM gedragsregels over het voeren van onderhandelingen, legt het Biedlogboek alle biedingen vast in een onafhankelijk systeem. Dit systeem is alleen inzichtelijk voor de verkoper en achteraf voor de kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht.
Het Biedlogboek bevat de volgende informatie:
Het Biedlogboek is ingevoerd om meer vertrouwen en duidelijkheid te creëren in het koopproces. Door de overspannen woningmarkt visten veel mensen regelmatig achter het net. Dit zorgde voor frustratie en onzekerheid. Samen met het gebrek aan transparantie en onduidelijkheid over regels, ontstond er wantrouwen bij kopers en verkopers. Er waren bijvoorbeeld klachten over:
Het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ (ondertekend door de brancheorganisaties en het ministerie van BZK op 16 februari 2022), bevat een aantal afspraken om bovenstaande problemen aan te pakken en het koopproces transparanter te maken. Zie ook verbeterplan koopproces (pdf). Onderdeel hiervan is het verplichte gebruik van het Biedlogboek bij de verkoop van woningen.
Het Biedlogboek werkt als volgt:
Het Biedlogboek heeft een aantal voordelen voor zowel kopers als verkopers, zoals:
Wil je meer weten over het biedlogboek, kijk dan eens op een voorbeeld van Eerlijk Bieden.
Wil je meer weten over onze dienstverlening en over het voeren van de onderhandelingen? Vraag dan een informatiegesprek aan. We denken met je mee en helpen je graag verder!