Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Het Biedlogboek: wat is het en waarom is het belangrijk?

Vorige week bespraken we in ons blog welke gedragsregels er binnen de NVM zijn over het voeren van onderhandelingen. Een aanvullend onderwerp dat daar zeker niet bij mag ontbreken is het Digitale Biedlogboek. Het Biedlogboek wordt sinds 1 januari 2023 verplicht gebruikt door alle NVM-Makelaars bij verkoop van een woning en heeft als doel, de transparantie van het onderhandelingsproces te vergroten. In dit blog vertellen we je er alles over. Wat is het, waarom is het er, hoe werkt het en wat zijn de voordelen van het Biedlogboek?

Wat is het Biedlogboek?

Het Biedlogboek is een digitaal geanonimiseerd overzicht van alle biedingen die op een woning zijn gedaan. In aanvulling op de NVM gedragsregels over het voeren van onderhandelingen, legt het Biedlogboek alle biedingen vast in een onafhankelijk systeem. Dit systeem is alleen inzichtelijk voor de verkoper en achteraf voor de kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht.

Het Biedlogboek bevat de volgende informatie:

 • De hoogte van elk bod
 • Het tijdstip van ontvangst van elk bod
 • Eventuele voorbehouden (niet de inhoud)
 • Gewenste opleverdatum
 • Een unieke gebruikers-ID voor elke kandidaat-koper (geen persoonsgegevens)
 • Eventuele persoonlijke boodschappen van de kandidaat-kopers (niet de inhoud)

Waarom is het Biedlogboek ingevoerd?

Het Biedlogboek is ingevoerd om meer vertrouwen en duidelijkheid te creëren in het koopproces. Door de overspannen woningmarkt visten veel mensen regelmatig achter het net. Dit zorgde voor frustratie en onzekerheid. Samen met het gebrek aan transparantie en onduidelijkheid over regels, ontstond er wantrouwen bij kopers en verkopers. Er waren bijvoorbeeld klachten over:

 • Het achterhouden of manipuleren van biedingen door makelaars
 • Het niet serieus nemen of informeren van kandidaat-kopers
 • Het onduidelijk zijn van de verkoopmethode of de spelregels
 • Het onder druk zetten of misleiden van kopers of verkopers

Het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ (ondertekend door de brancheorganisaties en het ministerie van BZK op 16 februari 2022), bevat een aantal afspraken om bovenstaande problemen aan te pakken en het koopproces transparanter te maken. Zie ook verbeterplan koopproces (pdf). Onderdeel hiervan is het verplichte gebruik van het Biedlogboek bij de verkoop van woningen.

Hoe werkt het Biedlogboek?

Het Biedlogboek werkt als volgt:

 • Als je interesse hebt in een woning die wordt verkocht door een NVM-makelaar, kun je je aanmelden voor een bezichtiging. Dit kan bijvoorbeeld via Funda of via de website van de makelaar.
 • Als je een bod wilt uitbrengen kan dat op verschillende manieren manieren. De eerste manier is dat de verkopende NVM makelaar een link aanmaakt waarmee je via het systeem je bod uit brengt. Je vult je contactgegevens, je bedrag, eventuele voorbehouden en roerende zaken en een eventuele persoonlijke boodschap in. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail en een unieke gebruikers-ID. De andere manier is dat je het bod (met dezelfde informatie als hierboven) uitbrengt bij de makelaar. De makelaar zorgt voor registratie van het bod in het Biedlogboek en registreert het tijdstip van ontvangst.
 • Je persoonsgegevens worden geanonimiseerd en je persoonlijke boodschap wordt niet getoond.
 • De makelaar kan de biedingen in het Biedlogboek accepteren, afwijzen of hij kan in onderhandeling gaan. Deze acties worden ook vastgelegd in het Biedlogboek.
 • Als de woning is verkocht, krijg je een e-mail met een link naar het Biedlogboek. Je kunt dan alle biedingen en acties inzien, maar niet de persoonsgegevens of de persoonlijke boodschappen van de andere kandidaat-kopers.
 • Als je vragen of klachten hebt over het biedlogboek of het koopproces, kun je contact opnemen met de makelaar, de branchevereniging of met het onafhankelijke systeem.

Wat zijn de voordelen van het Biedlogboek?

Het Biedlogboek heeft een aantal voordelen voor zowel kopers als verkopers, zoals:

 • Meer transparantie: je kunt zien wat de concurrentie heeft geboden.
 • Meer duidelijkheid: je weet precies wat de spelregels zijn, hoe het proces verloopt en wat je kunt verwachten. Je krijgt ook een bevestiging en een bewijs van je bod.
 • Meer controle: je kunt zelf bepalen hoe hoog je biedt, of je voorbehouden of roerende zaken meeneemt en of je een persoonlijke boodschap toevoegt. Je kunt ook zelf beslissen of je het biedlogboek wilt inzien of niet.
 • Meer vertrouwen: omdat je direct een bevestiging van je bod krijgt en omdat je achteraf alle biedingen en acties kunt inzien, kun je erop vertrouwen dat er geen ruimte is voor manipulatie of fraude. Je kunt vertrouwen op de integriteit van de makelaar.

Meer weten?

Wil je meer weten over het biedlogboek, kijk dan eens op een voorbeeld van Eerlijk Bieden.

Wil je meer weten over onze dienstverlening en over het voeren van de onderhandelingen? Vraag dan een informatiegesprek aan. We denken met je mee en helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen