Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Het effect van kleur in het interieur én op ons welzijn

Een rondje op Funda laat zien dat de meeste mensen vrij braaf zijn als het gaat om kleur in huis. Af en toe zie je een kleur op één muur. Maar zelden zie je een huis waarin iemand écht heeft uitgepakt. We durven het niet en zijn bang dat een ruimte kleiner lijkt, dat het ‘te veel’ of ‘te druk’ wordt. Allemaal aannames die vaak niet kloppen. Juist wanneer u kiest voor één muur een kleur en de rest niet, bestaat het risico dat een kamer kleiner lijkt. Het is dus juist slim om alle muren mee te nemen. Maar kleur is niet alleen een overweging waard om esthetische redenen. Want kleur heeft ook invloed op ons brein. Welke invloed? Dat leest u hieronder. Handig voor als u zo’n durfal bent die wél voor een kleurig statement gaat!

Roodtinten

Deze vlammende en warme kleur is behoorlijk dominant. Mensen die van deze kleur houden zullen dit misschien ook wel herkennen in hun karakter. Tegelijkertijd roept rood op tot passie en actie. Dat maakt de kleur geschikt voor veel ruimtes. Bij combinaties met rood moet u oppassen dat het niet juist weer koel wordt. De warme, uitnodigende eigenschap van rood wordt door een combinatie met zwart of blauw meteen ontkracht bijvoorbeeld. Andere warme tinten als oranje, roze, paars of roodschakeringen versterken juist weer de kracht. Anders dan mensen vaak zeggen, is rood bijvoorbeeld juist heel fraai te combineren met roze. Roze deelt enkele eigenschappen met rood, beiden staan voor romantiek bijvoorbeeld, maar is wat zoeter, liever dan echt rood. Tegelijkertijd is roze ook wat kinderlijker en komt het vaak ook zo over op mensen. Maar roze gecombineerd met grijs of blauw laten de kleur juist weer erg goed uitkomen en geven het een meer mannelijk karakter.

 

Blauw

Blauw wordt door veel mensen afgeschreven als kil en koud. Dat is onterecht. Blauw straalt bijvoorbeeld rust en vertrouwen uit. Te veel blauw is alleen niet goed. De kleur heeft duidelijk ‘hulp’ nodig van andere kleuren, maar laat zich dan ook heel makkelijk combineren. Slaat u maar eens een woonblad open. U zult verbaasd zijn hoe vaak juist een blauwe basis of gebruik van blauwe accenten u zullen aanspreken. Een combinatie van blauwtinten met bijvoorbeeld oker, goud of geelaccenten geeft een interieur een chique, luxe uitstraling. Niet voor niets blijft deze combinatie geliefd bij Europese koningshuizen en adel. Gecombineerd met roodtinten maakt blauw de perfecte basis voor een klassiek interieur. Blauw met groen versterkt de rustgevende werking.

 

Geel en oranje

Geel, en zo ook het afgeleide oranje, heeft als eigenschap dat het opvrolijkt. Zowel een ruimte als een humeur klaren op als er geel gebruikt wordt. Ook een donkere kamer lijkt wat lichter en zonniger als er geel is toegepast. Pas wel op met een overkill aan geel, want dan werkt de kleur juist vermoeiend. Mensen die van geel en oranje houden zouden bovendien een hoge intelligentie hebben en van gezelligheid houden.

 

Groen

Groen brengt rust en evenwicht. Zowel in een ruimte, als in uw hoofd. Niet voor niets zoeken we voor een ontspannen vakantie vaak de natuur op. Tegelijkertijd is ook onderzocht en bewezen dat groen uitnodigt tot beweging en actie. In kantoren waar veel groen wordt toegepast is de productiviteit vaak hoger. U kunt groen toepassen als accentkleur in accessoires of in planten, maar misschien durft u het wel aan hele muur groen te verven. In de Verenigde Staten en Engeland wordt groen vaak toegepast als kleur boven een houten lambrisering. Dat oogt rustiek, en bootst in wezen de natuur na. Groen laat zich dan ook goed combineren met aardse tinten en hout.

 

Grijs

Waar Nederlanders met kleur nogal bang zijn uitgevallen, bleek grijs een kleur die moeiteloos op de muur werd aangebracht. Weet u het nog, een paar jaar geleden? Ineens had iedereen een grijze muur! En dat is begrijpelijk, want mensen die van grijs houden staan stevig in hun schoenen en laten zich niet graag van de wijs brengen. Grijs is bovendien een prachtige basiskleur voor een contrastrijk interieur. Antieke meubelen, kunst, strak design; het komt allemaal goed tot zijn recht tegen een grijze wand. Het nadeel van grijs, en daarmee ook meteen het bezwaar van de trend om maar één muur te verven, is dat grijs domineert. Een witte wand die in de buurt van een grijze wand staat, zal wat flets en dof uitslaan. En zonder een uitgesproken kleuraccent is grijs ook wel heel saai. Ook in de psychologische eigenschappen van grijs zie je dat terug. De kleur maakt mensen wat timide en geeft ze het gevoel niet echt op te vallen.

U leest dat de keuze van een kleur bepalend kan zijn voor het interieur en uw welzijn. Toch zou ik u het advies willen geven niet te veel na te denken of te twijfelen. Als u een kleur mooi vindt, dan is de kans groot dat deze werkt. Neem ook echt alle muren mee, en ga alstublieft niet veilig een treetje lager op de kleurenladder zitten. De lichtere variant is het vaak nét niet. Wat een goeie oefening is om te achterhalen wat u mooi vindt, is om wanneer u een plaatje van een mooi interieur ziet, of in een ruimte komt die u aanspreekt, goed te kijken welke kleuren zijn toegepast en hoe. Ik durf te wedden dat er keuzes zijn gemaakt die u thuis niet meteen aan zou durven. U zult zien dat uw smaak veel meer aandurft dan u zelf.

Deel dit artikel:

Recente artikelen