Huis verkopen tijdens Coronacrisis - Update 14/12/2020 Lees meer

Koop ik een bouwval? Krijg duidelijkheid met een bouwkundige keuring

Gebreken aan een huis kunt u niet altijd ontdekken tijdens de bezichtiging. Er is bouwkundige kennis nodig om te weten of het een bouwval of juist een goede aankoop is. Heeft u een huis op het oog, maar weet u niet of het een slimme aankoop is? Met een bouwkundige keuring krijgt u inzichtelijk wat u koopt en welke kosten aan (achterstallig) onderhoud u nog kunt verwachten.

Een huis kan op het eerste gezicht in een perfecte staat verkeren, maar hoe zit het achter de voorzetwandjes? En zijn de draagbalken van de etagevloer niet verrot? Dit soort zaken kunt u maar op één manier te weten komen, namelijk door het te onderzoeken. De meeste huizenkopers hebben niet de kennis om zich hier een oordeel over te vormen. Dus klopt u aan bij een bouwkundige.

 

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Zoals de naam al doet vermoeden geeft de keuring inzicht in de bouwkundige staat van het huis. U krijgt antwoord op de vraag: welke kosten moet ik op termijn maken om het huis in een goede staat te krijgen? Verkopers hebben de verplichting om gebreken te melden aan potentiële kopers. Maar kopers hebben juist weer een onderzoeksplicht. En deze gaat verder dan met een schroevendraaier op kozijnen tikken om te achterhalen of ze verrot zijn. Wat valt onder de mededelingsplicht van de verkopers en wat juist onder de onderzoeksplicht van de kopers valt is een vaag gebied. Daarnaast kunnen er ook gebreken aan het huis zitten waar de verkopers niet van op de hoogte zijn.

 

Bouwkundige keuring alleen voor oudere huizen?

Bij (verborgen) gebreken en bouwkundige problemen denkt u vooral aan oudere huizen. Maar ook bij nieuwere huizen kan een bouwkundige keuring een aanrader zijn. Zelfs bij nieuwe huizen komen bouwkundige problemen voor. Denk bij het kopen van een nieuw huis dus niet direct dat een keuring overbodig is.

 

Met de uitkomsten van een bouwkundige keuring de onderhandelingen in

Het rapport van een bouwkundige kunt u meenemen in de onderhandelingen over de hoogte van de koopsom. Zo kunt u bijvoorbeeld de kosten die uit het rapport naar voren komen, redelijkerwijs van uw bod aftrekken.

 

Wat als de onderhandelingen al zijn afgerond?

U kunt een huis kopen ‘onder voorbehoud van een bouwkundige keuring’. Dit betekend dat u een bod uit brengt onder voorbehoud dat de onderhouds- en/of herstelkosten die uit een bouwkundige keuring naar voren komen, niet hoger zijn dan een x-bedrag. Meestal is dit een paar duizend euro. Dit voorbehoud moet ook worden opgenomen in de koopakte. Als er dan hogere kosten uit het rapport naar voren komen, kunt u de koop ontbinden (of u kunt een ander bod uitbrengen). U bent dan in dat geval niet aan de koop gebonden.

 

Is een bouwkundige keuring verplicht?

In sommige gevallen is dat mogelijk. Uit het taxatierapport kan blijken dat er sprake is van achterstallig onderhoud. In dat geval kan een bouwkundige keuring verplicht worden gesteld door de hypotheekbank.

Ook als een bouwkundige keuring niet noodzakelijk is volgens de geldverstrekker, doet u er vaak toch verstandig aan om het wel uit te laten voeren. Het voorkomt nare verrassingen achteraf.

Deel dit artikel:

Recente artikelen