Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Onderhandelen met meerdere partijen. Mag dat?

De woningmarkt trekt aan. En dit keer zijn het niet slechts de berichten in de media die het ons doen geloven. We ervaren het in levenden lijve. Veel biedingen, onderhandelingen, een toegenomen koopbereidheid en ja, ook meerdere biedingen op één woning.

Maar hoe zit dat eigenlijk? Mag je meer meerdere partijen onderhandelen? En hoe ga je op een goede manier om met meerdere gegadigden?


Veel potentiële kopers zijn in de veronderstelling dat als men in onderhandeling is met de verkoper, een andere partij niet kan inbreken op de onderhandeling. Emoties kunnen hoog oplopen indien een verkoper onderhandelingen afbreekt omdat deze in wil gaan op een ander, beter voorstel.
En hoewel onderhandelen met meerdere partijen gelijktijdig niet mag, zit je als verkoper zeker niet vast aan de partij waarmee je in onderhandeling bent. Hieronder wat richtlijnen:

  1. Partijen zijn pas in onderhandeling als de verkoper een tegenvoorstel heeft gedaan op een bod dat een aspirant koper heeft uitgebracht.
  2. Een verkoper mag niet gelijktijdig met twee partijen in onderhandeling zijn.
  3. Een verkoper mag niet twee partijen tegen elkaar laten opbieden. Er mogen dus nooit bedragen worden genoemd over het bod van een andere partij.
  4. Onderhandelingen kunnen altijd en op ieder moment worden afgebroken, zonder opgaaf van reden. Zowel door koper als door verkoper.
  5. Ook al is een verkoper in onderhandeling, het staat een andere geïnteresseerde altijd vrij om een bod uit te brengen (en daarmee een verkoper, om een nieuw bod aan te horen).
  6. Stel: Verkoper is in onderhandeling met Partij A. Partij B brengt ook een bod uit dat hoger ligt dan dat van partij A. Verkoper is in dit geval vrij om de onderhandelingen met partij A af te breken en in onderhandeling te gaan met partij B. Bedragen mogen daarbij niet genoemd worden!
  7. Een koop is pas rechtsgeldig op het moment dat de koopakte is ondertekend door koper en verkoper. Zo lang dat niet het geval is, zijn koper en verkoper niet aan elkaar gebonden en kunnen nog alle kanten op.


Het is belangrijk dat onderhandelingen goed verlopen. En soms is dat lastig omdat er meerdere partijen zijn en de aan- en verkoop van een woning nu eenmaal emotioneel raakt. Daarom is het verstandig om je in de onderhandelingen bij te laten staan door iemand die ervaring heeft en die objectief en professioneel kan adviseren. Want naast bovenstaande richtlijnen, en naast het aankoopbedrag, moeten er ook afspraken worden gemaakt over zaken als het voorbehoud van financiering, de transport datum, een eventuele bouwtechnische keuring, etc.

Het spreekt voor zich dat wij de belangen van onze klanten volledig behartigen in dit proces. De aankopende partij adviseren wij om een NVM aankoopmakelaar in de arm te nemen. En indien u het toch zelf wil doen, laat u dan informeren door de afdeling Consumentenvoorlichting van de NVM.

Deel dit artikel:

Recente artikelen