Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Tips voor goede thuiswerkplekken

Hoe langer hoe meer mensen werken thuis. Niet alleen zzp’ers of andere ondernemers; ook mensen in loondienst hebben steeds vaker een thuiswerkdag. Het is dan belangrijk dat je een goeie werkplek hebt om je af te zonderen en ongestoord te kunnen werken.

Niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer of verbouwingsmogelijkheden. In die gevallen is het zaak creatief en effectief om te gaan met de beperkte middelen en ruimte die beschikbaar zijn. Hieronder enkele tips voor een werkplek thuis

 

De werkplek

Als u geen kamer over heeft, kan het lastig zijn een goede werkplek te vinden. Maar loopt u eens door uw huis. Is er misschien ergens een nis of een loze ruimte waar een bureautje of werkblad in zou passen? Of heeft u een (gang)kast die u niet echt gebruikt? Afhankelijk van wat voor werk u doet, is vaak niet meer nodig dan een werkblad, een stoel en een plank voor wat administratie en kantoorspullen. Als u een blad met scharnieren monteert, klapt u ’s avonds zo uw kantoor terug in de kast. En bekijk ook eventuele bergruimtes goed. Een klein wandje kan een geïsoleerde, ruime berging of garage verdelen in een kantoortje en kleinere berging. Hetzelfde geldt voor een zolder.

 

Werk & privé gescheiden houden

Niet iedereen zal meteen dezelfde discipline thuis kunnen opbrengen zoals ze dat op een kantoor gewend waren. Er is waarschijnlijk meer afleiding van zaken die anders alleen thuis aandacht vragen. Het is dan belangrijk dat ‘thuis’ niet te veel afleidt. Dat kan ongemerkt gebeuren en voor u het weet staat u ineens de was te vouwen bijvoorbeeld. Probeer zaken als was, afstandsbedieningen, afwas en dergelijke zo veel mogelijk uit beeld te houden. Heeft u kinderen? Spreek af dat u onder werktijd niet gestoord mag worden tenzij u zelf het tegenovergestelde aangeeft. Hetzelfde geldt voor partners!

Andersom is het ook belangrijk dat u na werktijd, thuis niet wordt afgeleid door werk. Dus ruim uw werkplek zo veel mogelijk op aan het eind van de dag of sluit de werkplek ook echt af.

 

Zithouding

Waar in een kantoor de Arbodienst of personeelszaken zorgen dat er goede stoelen en werktafels staan, is er thuis niemand die daar op controleert. U bent dus zelf verantwoordelijk voor een goede werk- en zithouding. Juist thuiswerkers hebben snel last van RSI-klachten. Let daar goed op, want zeker als zelfstandige is het vervelend als u door een slechte zithouding klachten krijgt waardoor u niet meer kunt werken. Op internet zijn verschillende sites te vinden die u kunnen helpen bij het afstellen van de juiste hoogte van het werkblad, de juiste stoel, de afstand van u tot uw computer en meer.

 

Bewaak kantoorartikelen

We gebruiken ze steeds minder in dit digitale tijdperk, maar toch zult u af en toe een schaar, plakband, nietjes of een pen nodig hebben. Niets is vervelender dan tijdens een drukke werkdag constateren dat de pen of de schaar de avond ervoor zijn ‘geleend’ door een huisgenoot, maar niet teruggebracht. Hetzelfde geldt voor printerpapier of de oplader van uw zakelijke telefoon. Bewaak uw kantoorspullen dus goed. Verstop ze desnoods, of berg ze op in een afsluitbaar laatje of kistje. Woont u alleen, probeer dan alles in tweevoud te kopen zodat u niet voor een schaar naar de keuken hoeft te lopen, waar die vaatwasser wel heel erg vraagt ‘even’ leeg gehaald te worden.

 

Licht

Goed licht is belangrijk om te zien wat u doet, maar heeft ook effect op uw psyche. Als u op uw werkplek geen direct daglicht heeft kunt u in de keuze van verlichting gaan voor lampen die daglicht nabootsen bijvoorbeeld. Maar u kunt ook twee keer per dag een herinnering in uw agenda zetten dat u even naar buiten of naar het raam loopt. Heeft u de keuze tussen een werkplek mét of zonder daglicht, kies dan altijd voor de eerste.

Het lijkt een grote stap, en veel mensen denken dat thuiswerken een ijzeren discipline vraagt. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen die thuiswerken, aangeven meer werk te verzetten dan ooit en tegelijk meer vrijheid ervaren! Er is bovendien in de regel meer tijd voor gezin en vrienden waardoor de balans tussen werk en privé als prettiger wordt ervaren. Mocht u van uw baas de mogelijkheid krijgen af en toe thuis te werken, zou u dat zeker moeten overwegen. Wilt u zelfstandig ondernemer worden, dan zou dit ook een extra steuntje in de rug kunnen zijn.

Deel dit artikel:

Recente artikelen