Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat is de waarde van mijn huis: WOZ-waarde, Taxatiewaarde of Verkoopprijs?

Als je besluit je huis te verkopen, wil je graag de waarde van jouw huis weten. En dan vliegen de termen om je oren. WOZ-waarde, taxatiewaarde, waardebepaling, vraagprijs en verkoopprijs. In dit blog duiken we in de verschillende termen en vooral: hun doel. Want uiteindelijk is de verkoopprijs de belangrijkste waarde voor jou als verkoper.

WOZ-Waarde: De Basis voor Belastingen

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente. De WOZ-waarde weerspiegelt de marktwaarde van jouw huis op de peildatum, 1 januari van het voorgaande jaar. Deze waarde is cruciaal voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting (OZB). Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je moet betalen. Voor het bepalen van de WOZ-waarde, komt er geen taxateur bij je thuis maar worden de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw omgeving met elkaar vergeleken. 

Taxatiewaarde: Cruciaal bij Verkoop en Hypotheek

De taxatiewaarde van een huis wordt vastgesteld door een onafhankelijke en gecertificeerde taxateur en geeft de waarde van jouw huis weer op het moment van taxatie. De taxateur komt bij je thuis, meet de woning in en neemt de woning zorgvuldig op. Zijn bevindingen worden uitgewerkt in een gedetailleerd rapport, waarbij er ook naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving wordt gekeken. De taxatiewaarde is van belang bij het verkrijgen van een hypotheek. De bank wil zeker weten dat de hoogte van de hypothecaire lening overeenkomt met het bedrag dat jij ervoor betaald. 

Waardebepaling: Wat wordt mijn Vraagprijs

Een realistische waardebepaling is essentieel voor een succesvolle verkoop. Een waardebepaling dient als basis voor een reële vraagprijs. Een waardebepaling is minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet worden gebruikt om een hypotheek te krijgen bij een bank. 

Verkoopprijs: De Markt Bepaalt

De verkoopprijs is de prijs die een koper betaald voor jouw huis, vaak na onderhandeling. Deze prijs kan afwijken van de WOZ-, taxatiewaarde of waardebepaling, afhankelijk van de marktdynamiek, de staat van het huis en de motivatie van zowel koper als verkoper.

Conclusie

WOZ-waarde, taxatiewaarde, de waardebepaling: het zijn allemaal mogelijke uitkomsten van wat jouw huis waard zou kunnen zijn. Alle drie zijn het inschattingen met ieder zijn eigen doel en rol. De verkoopprijs is wat ons betreft de uiteindelijke waarde van jouw huis. En het is ons vak om een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor jou te realiseren. Wil je meer weten over hoe we dat doen? Vraag dan een informatiegesprek aan. We helpen je graag verder.

Deel dit artikel:

Recente artikelen