Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Zodra een woning wordt verkocht dient de koper voor de uiteindelijke overdracht een percentage van de koopsom te voldoen als zekerheidsstelling voor de verkoper. Over het algemeen bedraagt dit 10% van de koopsom. Dit kan worden voldaan middels een bankgarantie of een waarborgsom. Maar wat houdt dat eigenlijk in en wat is het verschil?
Het bedrag van bankgarantie of waarborgsom is bedoeld om uit te keren aan de verkoper indien de koper, na het verlopen van alle voorbehouden, zijn verplichtingen niet nakomt en van de koop afziet. Tijdens de onderhandelingen worden er concrete afspraken gemaakt over de waarborgsom of bankgarantie. In de koopakte wordt het exacte bedrag opgenomen, alsmede de datum waarop het bedrag binnen moet zijn bij de notaris.
We spreken over een waarborgsom als de koper het bedrag uit eigen middelen voldoet en overmaakt op de rekening van de notaris. Zodra de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden krijgt de koper dit bedrag weer teruggestort. Het voordeel is dat de koper geen kosten hoeft te maken voor een bankgarantie. Het nadeel is dat een waarborgsom vaak een aanzienlijk bedrag is waar de notaris geen rente over vergoedt.
Omdat 10% van een koopsom erg veel geld is wordt er meestal door de hypotheekverstrekker een zogenaamde bankgarantie gesteld. Bij een bankgarantie wordt er geen geld overgemaakt op de rekening van de notaris. In plaats daarvan verklaard de bank garant te staan voor 10% van de koopsom indien de koper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en de verkoop niet doorgaat. Voor een bankgarantie betaalt de koper ca. 1% aan de bank.
Indien je voldoende spaargeld hebt om een waarborgsom te voldoen dan kun je hier natuurlijk voor kiezen. Het nadeel is dat de notaris geen volledige rente zal vergoeden over het bedrag. Indien je dit geld niet voorhanden hebt of niet wilt aan spreken, dan is de bankgarantie een uitkomst. Zo loop je geen rente mis en kun je de verkoper toch de zekerheid geven.