Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wintergroen in de tuin of op het terras

In de herfst en winter worden de dagen korter, verliezen de bomen hun blad en zijn we steeds minder buiten. Maar dat betekent niet dat het er buiten meteen ook saai uit moet zien. De winter is al zo kaal, dus een groen en aangekleed plaatje buiten levert een stuk fraaier uitzicht op. Leuk om vanuit de luie stoel bij de open haard of verwarming naar te kijken. Er zijn verschillende soorten planten die u kunt kiezen om ook in de winter kleur en groen in uw tuin of op het balkon te krijgen.

Sedum

De planten die tot de Sedumfamilie behoren worden ook wel vetplanten genoemd. Ze zijn stuk voor stuk oersterk en worden daarom veel toegepast in tuinen met veel zon, rotstuinen en op daken. Ondanks dat het echte zonliefhebbers zijn, zijn de planten veelal winterhard. De Sedum ‘Herbstfreude’ bloeit, de naam zegt het al, in de herfst. Maar de uitgebloeide bloemhoofden zien er hierna nog steeds prachtig uit en geven een bijzondere, oranje accent in een wintertuin. Knip ze dus pas in het vroege voorjaar af! Sedum doet het ook goed in een vorstbestendige pot.

 

Hedera

Deze zeer snel klimmende plant staat ook bekend als klimop. Hij bedekt voor je het weet een hele gevel. Dat staat prachtig, maar de wortels kunnen dwars door een stenen muur groeien dus wees op uw hoede. De Hedera Helix is een bekende soort. Deze heeft wat kleinere, van die typische klimopbladen en is winterhard. Een berm die in de zomer onder een boom of struik verstopt lag blijft dus in de winter ook bedekt. Sommige Hederasoorten verkleuren in de herfst naar rood/oranje en blijven die kleur tot ver in de winter houden. Ook Hedera doet het goed in een pot of balkonbak. Zorg wel dat de potgrond niet bevriest.

 

Sierappel

Een ideaal boompje voor een bescheiden tuin is de Malus ‘Red Sentinel’, ook wel Sierappel genoemd. Een volwassen exemplaar bereikt maximaal 6 meter, maar meestal blijven ze wat kleiner. Deze boom levert het hele jaar door prachtige kleuren op. De bladeren lopen bronskleurig uit en worden naarmate het voorjaar vordert steeds groener. Zo rond april en mei staat de boom in een prachtige bloesem. Na de bloei verschijnen er rode kersachtige appeltjes aan de takken. Deze zorgen bijna de hele winter voor een vrolijk rood accent in uw tuin. U kunt de takken ook afknippen en binnen in een vaas zetten.

 

Vuurdoorn

Ook de Vuurdoorn is een favoriete winterplant. In het voorjaar produceert deze struik geweldige witgele bloesem die ook na de bloei nog lang mooi blijft. In het najaar ontstaan er rode, gele of oranje besjes die rijpen in de late herfst. De besjes houden het niet de hele winter vol, maar zeker tijdens de feestdagen is de Vuurdoorn een dankbare aanvulling in de tuin. De takken doen het bijzonder goed als kerstdecoratie en een witte kerst is compleet als de vrolijke rode besjes door de sneeuw heen piepen. Merels en Spreeuwen zijn ook gek op de besjes, maar dan als onderdeel van hun karige winterdieet. Dus de kans bestaat dat de besjes al weg zijn voor de winter echt is ingezet.

 

Viburnum

Deze prachtige roze winterbloeier doet haast vergeten dat het winter is. De Viburnum is een heestersoort die zijn blad verliest maar wel midden in de winter bloeit. Van november tot februari hangen er roze bolvormige bloementrosjes aan de verder kale takken wat een prachtig beeld geeft. Als het vriest stopt de bloei, maar zodra de temperatuur weer stijgt zet de bloei ook weer door. De lichte kleur en het ranke bloemetje doen denken aan een ontluikende lente, helemaal als er een mild winterzonnetje aan de hemel staat.

 

Skimmia

Deze winterharde topper overleeft temperaturen tot -10 graden. De paarse of rode besjes die tussen de mooie donkergroene bladeren groeien geven een berm of pot een flinke dosis kleur. Dit zijn de bloemknoppen voor de heerlijk ruikende bloemen die in het voorjaar bloeien. Ook enkele takjes van de Skimmia doen het goed in een vaasje voor een winterboeketje. De besjes zijn giftig, maar alleen als er echt grote hoeveelheden van worden gegeten. Op een balkon doet de Skimmia het extra goed in een mand(je), zodat de aarde goed kan luchten en niet te snel bevriest.

Er zijn nog veel meer bijzondere en mooie winterbloeiers en wintergroene planten verkrijgbaar. Bij de tuincentra staat deze nu vaak in de winkel. Maar ook op internet kunt u uitgebreide informatie over deze planten en hun verzorging vinden.

Deel dit artikel:

Recente artikelen